Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...


Αν ήμουν οπαδός της Αγγλίας, όπως τραγούδαγε ο Σαββόπουλος, διασκευάζοντας Lucio Dalla, θα σου έγραφα, “καλέ μου φίλε σου γράφω για να παρηγορηθώ..”.

Καλορίζικος και καλοτάξιδος στον κυβερνοχώρο, με αυτό το σκαρί.

Για τα κεράσματα, είπα να σου γράψω για κάποια νούμερα –οχι φυσικά εγχώρια του ποδοσφαίρου και της πολιτικής- που έχουν ενδιαφέρον, νομίζω.

*του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Νούμερα του Euro 2016 όπου όλα είναι περισσότερα.

Οι ομάδες, πρώτα απ’ όλα.

Φέτος, στην τελικη φάση παίρνουν μέρος 24, δηλαδή 8 περισσότερες από ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις. Επομένως, θα υπάρχουν και πιο πολλά παιχνίδια.

Συνολικα θα γίνουν 51 παιχνίδια, 20 περισσότερα από όσα στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2012.

Πιο πολλά παιχνίδια σημαίνει, φυσικά, περισσότερα χρήματα για τηλεοπτικά δικαιώματα που εισπράττει η ΟΥΕΦΑ. Σε σχέση με την διοργάνωση του 2012, η ΟΥΕΦΑ θα εισπράξει 25% περισσότερα. Σύνολο 1,05 δις ευρώ.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, τα δικαιώματα του Centenario που διεξάγεται τωρα στις ΗΠΑ με 16 ομάδες, πωλήθηκαν 95 εκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός ότι η διοργάνωση, από το 1996 που έγινε στην Αγγλία, γίνεται πρώτη φορά σε μία χώρα η οικονομία της οποίας θεωρείται από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, οδήγησε σε αύξηση 40% τις χορηγίες. Βλέπετε, εκτός από τους επιημους χορηγούς της ΟΥΕΦΑ είναι και οι εθνικοι χορηγοί της Γαλλίας που πληρώνουν για να συνδέσουν το όνομά τους με την διοργάνωση.

Σύνολο χορηγιών για την ΟΥΕΦΑ, 450 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως έγραψα και πιό πάνω, τα περισσότερα παιχνίδια θέλουν και πιο πολλά γήπεδα, δέκα τον αριθμό από τα οποία 4 είναι καινούργια. Συνολικό κόστος ανέγερσης των νέων και αναδιαμόρφωσης των παλιών, 1,7 δις για την Γαλλία.

Και το ποιηματάκι, συνεχίζεται.

Περισσότερα ματς, περισσότερα γήπεδα, περισσότερα εισιτήρια. Σύνολο 2,5 εκατομμύρια από τα οποία υπολογίζεται πως το 1,5 εκατομμύριο από αυτά, θα μοιραστούν σε φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στην Γαλλία.

Η ΟΥΕΦΑ υπολογίζει να εισπράξει 500 εκατομμύρια, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις ειδικές συμφωνίες που έχει κάνει ε τουριστικά γραφεία.

Για την γαλλική οικονομία τα αναμενόμενα κέρδη, είναι σταγόνα στο ποτήρι. Το κέντρο νομοθεσίας και οικνομίας των σπορ που εδρεύει στην Λιμόζ, εκτιμά ότι τα οφέλη δεν θα ξεπεράσουν το 1,3 δις ευρώ.

Τα πριμ της ΟΥΕΦΑ στις ομάδες, είναι ίδια με εκείνα του 2012.

Κάθε μία από τις 24 ομάδες της τελικής φάσης θα πάρει 8 εκατομμύρια ως πριμ συμμετοχής. Από εκεί και πέρα, η νίκη αποφέρει 1 εκατ.ευρώ και η ισοπαλία, τα μισά.

Η πρόκριση στους  16 αποφέρει 1,5 εκατ.ευρώ.

Η πρόκριση στους 8 αποφέρει 2,5 εκατ. ευρώ.

Η πρόκριση στους ημιτελικούς δίνει 4 εκατ. ευρώ και στον τελικό, ο χαμένος παίρνει 5 εκατ. ευρώ και ο νικητής 8 εκατ. ευρώ.

 

Αυτά, προς ώρας.  Καλή συνέχεια.